Svijet
0

NFL: Michael Vick priznao krivnju za borbe pasa, presuda u decembru

FENA
Michael Vick, 'quarterback' Atlanta Falconsa, jedna od najvećih zvijezda i najboljih igrača profesionalne lige američkog nogometa - NFL, u ponedjeljak je priznao krivnju za organiziranje ilegalnih borbi pasa na temelju čega bi mogao biti osuđen na 12 do 18 mjeseci zatvora.

U pisanom priznanju, koje je u petak predao saveznom sudu, Vick je priznao da je pomogao pri usmrćivanju šest do osam pit bull terijera, korištenih u borbama, te da je osiguravao novac za klađenje u borbama, iako se on osobno nije kladio niti je dijelio dobitke.

Na pitanje suca Henryja Hudsona da li je kriv prema optužbi za sudjelovanje u zavjeri za organiziranje borbi pasa kao saveznog kaznenog djela, Vick je odgovorio: "Da, gospodine".

Izricanje presude zakazano je za 10. decembra, a prema sporazumu o priznanju krivnje Vick bi mogao biti osuđen na 12 do 18 mjeseci zatvora. No, sudac Hudson kazao kako on pri izricanju presude neće biti vezan odredbama sporazuma, te da bi mogao izreći i maksimalnu kaznu od pet godina zatvora, prenijela je Hina.

NFL je u petak, nakon predaje sudu sporazuma o priznanju krivnje, suspendirao Michaela Vicka na neodređeno vrijeme, bez plaće, što bi za popularnog quarterbacka moglo značiti gubitak od najmanje 100 miliona dolara.

Vick je u ponedjeljak u prvoj izjavi za novinare od izbijanja afere u aprilu izrazio kajanje zbog svojih postupaka i ispričao se navijačima i komesaru NFL-a Rogeru Godellu osobno, preuzimajući odgovornost za ono što je učinio, te ističući kako su "borbe pasa užasna stvar" i da ih on odbacuje.

"Želim se ispričati mladima, kojima je Michael Vick idol, jer je ono što sam radio vrlo nedoraslo...znači da moram odrasti i postati bolji kao osoba, ne kao igrač...Te se stvari ne bi smjele događati", kazao je.

Afera je izbila u aprilu, kada je u okviru policijske istrage jednog Vickova rođaka zbog posjedovanja droge, izvršena pretraga igračevog imanja u okrugu Surry u Virginiji, pri čemu je pronađeno više od 60 pasa, uglavnom pit bullova, od kojih su neki bili ozlijeđeni, i oprema koja se koristi u borbama pasa.

Otkriće je ukazalo na raširenost ilegalnih borbi pasa u SAD, posebno među mladima afroameričkog i latinoameričkog porijekla, pripadnicima mladenačkih bandi i među kriminalcima, oko kojih se na klađenju i premijama, prema pisanju tjednika Newsweeka, godišnje okreće više od milijarde dolara.