Svijet
9

Nezvanična Bijela kuća: Benjamin Netanyahu je politička kukavica

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Benjamin Netanyahu je političar koji najviše frustrira zvaničnu Bijelu kuću, a njegovi posljednji potezi naljutili su Baracka Obamu i njegovu administraciju.

"Bibi je obična kukavica", rekao je jedan zvaničnik Obamine administracije nazivajući izraelskog premijera njegovim nadimkom kojeg je navodno dobio u američkim krugovima. Komentar je bio opis trenutnog raspoloženja prema Netanyahuu i njegovoj politici naseljavanja Zapadne obale, prenosi Huffington Post.

"Govorimo o odnosu bez rukavica, a američki i izraelski zvaničnici se sve više međusobno optužuju iza zatvorenih vrata. Može se reći da su administracije Obame i Netanyahua dostigle najniži nivo u svom dosadašnjem odnosu", rekao je neimenovani zvaničnik.

Predviđa se da će se odnosi dodatno pogoršati nakon novembarskih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Također, SAD bi mogao da prestane podržavati Izrael pred Ujedinjenim nacijama, a mogu se očekivati komplikacije nakon dodatnih pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Krivica za srozavanje odnosa leži isključivo u politici Benjamina Netanyahua, piše Huffington pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bijele kuće. Izraelski premijer je navodno već "otpisao" podršku Baracka Obame i u slučaju nužde direktno će se obratiti Kongresu SAD-a.

Nužda podrazumijeva iranski nuklearni program, a sa druge strane Obama postaje "vrlo ljut" zbog Netanyahuovog forsiranja gradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Njegovi potezi, tvrdi zvaničnik Bijele kuće, značajno podrivaju mirovne napore ministra vanjskih poslova Johna Kerryja.

Kroz niz godina, Obamina administracija izrealskoga je premijera nazivala raznim imenima, ali nikada do sada nije koristila riječ "kukavica", piše Huffington dodajući da je razlog tome "njegov izrazit nedostatak vizije kao državnika koji se više ponaša kao načelnik Jeruzalema".

"On se uglavnom brine o najradikalnijim članovima svoje političke opcije i on ne može biti ništa drugo nego 'pokušaj političara'", rekao je neimenovani izvor.