Svijet
0

Nezavisnost J. Osetije i Abhazije neprihvatljiva za SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Alexander Stubb optužio je Rusiju da pokušava očistiti dijelove Južne Osetije od Gruzijaca.

Govoreći za BBC, Stubb je rekao da je lično vidio, prošle sedmice u centralnome gruzijskom gradu Goriju, kako ruski vojnici iskrcavaju dva puna kamiona starijih Gruzijaca koji su iseljeni iz svojih kuća u Južnoj Osetiji.

Visoki zvaničnik OSCE-a nije međutim u ponedjeljak želio nazvati ono što je vidio "etničkim čišćenjem", rekavši da vojni promatrači OSCE-a nastoje posjetiti što više dijelova Južne Osetije kako bi razjasnili kakvo stanje vlada u toj gruzijskoj proruskoj secesionističkoj oblasti.

U istom danu oba doma ruskog parlamenta su usvojila zahtjeve separatističkih vlasti gruzijskih oblasti Abhazije i Južne Osetije i zatražila od predsjednika Dmitrija Medvedeva da ih Moskva prizna kao nezavisne države.

Ovaj zahtjev ruskih parlamentaraca nije obavezujući za predsjednika.

Prije izbijanja najnovije krize u ovom dijelu Zakavkazja u Južnoj Osetiji je živjelo oko trideset posto Gruzijaca.

Predstavnik za štampu Crvenog križa u glavnom gradu Južne Osetije, Chinvaliju, rekao je da su tamošnje separatističke vlasti držale u pritvoru 89 gruzijskih civila, kako bi ih spasile od linča neposredno nakon što je Gruzija napala grad želeći preuzeti vlast od separatistički orijentiranoga lokalnog proruskog stanovništva.

Ovaj zvaničnik Crvenog križa je rekao i da su vlasti u Chinvaliju željele razmijeniti te civile za Južnoosetijce zarobljene u akciji gruzijske vojske početkom augusta.

Sjedinjene Države i neke evropske zemlje reagirale su na odluku oba doma ruskog parlamenta u vezi s nezavisnošću Abhazije i Južne Osetije tako što su uputile poziv Rusiji da ne prizna nezavisnost tih dviju gruzijskih oblasti.

U vrlo oštro intoniranom saopćenju američki predsjednik George W. Bush je pozvao Rusiju da ne prizna nezavisnost dviju secesionističkih gruzijskih oblasti.

Bush je kritizirao rezoluciju usvojenu u ruskom parlamentu koja poziva predsjednika Medvedeva da podrži zahtjeve Abhazije i Južne Osetije za nezavisnošću.

U saopćenju Bijele kuće se kaže i da te dvije oblasti ostaju u domenu Gruzije, dok je Grupa sedam razvijenih zemalja (G-7) u svom saopćenju rekla da je uzbunjena rezolucijom oba doma ruskog parlamenta o nezavisnosti gruzijskih secesionističkih oblasti.

U saopćenju američkoga State Departmenta se kaže kako bi odluka Kremlja da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije bila neprihvatljiva.

Njemačka, Britanija i Italija kažu da bi odluka ruskog parlamenta mogla povećati napetosti u regiji.

Predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili kazao je da je glasanje u ruskom parlamentu bilo neopravdano kao i nacistička okupacija Evrope.

Analitičari kažu da će rezolucija ruskog parlamenta, sa zahtjevom predsjedniku da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, ojačati buduću pregovaračku poziciju Kremlja ako i kada dođe do pregovora o budućem statusu tih dviju oblasti.

Bijela kuća je saopćila u ponedjeljak i da će potpredsjednik Dick Cheney posjetiti Gruziju početkom septembra.