Rhode Island
0

Nezadovoljni demokratski kandidat kritikuje Obamu

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama u završnici predizborne kampanje stigao je u Rhode Island, gdje kandidati njegove Demokratske stranke neće imati većih problema da uđu u Kongres, ali je naišao na gnjev guvernerskog kandidata koji je ostao bez podrške Bijele kuće.

U toj najmanjoj američkoj državi, koja je jako uporište demokrata, Obamu je dočekala ne baš sjajna dobrodošlica iz sopstvenih redova, što je posljedica stanačkih računica Bijele kuće.

Demokratski kandidat za guvernera Rhode Islanda Frank Caprio se za to mjesto bori s nezavisnim kandidatom Lincolnom Chafeeom, bivšim senatorom i bivšim republikancem, koji je na predsjedničkim izborima 2008. godine podržao Obamu, prenosi AP.

Iako je Caprio, kao dugogodišnji demokrata, očekivao podršku Obame, Bijela kuća je saopćila da ipak, "iz poštovanja prema našem prijatelju Chafeeu, predsjednik neće nikome pružiti podršku u ovoj trci".

Obama može da se "nosi sa svojom podrškom", izjavio je na to Caprio i još pritom optužio predsjednika da tretira Rhode Island "kao bankomat", dok je tu državu ignorisao u vrijeme kada su je proljetos zahvatile poplave.

Obamin jednodnevni put do Rhode Islanda dijelom i jeste motivisan prikupljanjem novca za kampanju u drugim državama, pošto oba mjesta koje ta država ima u Predstavničkom domu Kongresa praktično sigurno osvajaju demokratski kandidati, a ove godine tamo se i ne biraju senatori, pošto obojici još traje šestogodišnji mandat.

Predstavnici Rhode Islanda u Kongresu izrazili su neodobravanje zbog rječnika koji je Caprio upotrebio, ali su istovremeno izrazili razočarenje zbog toga što je izostala predsjednikova podrška demokratskom kandidatu.

Obama će, nakon Rhode Islanda, put nastaviti posjetama Konektikatu, Pensilvaniji, Ohaju i Ilinoisu, gdje je su trke kandidata daleko neizvjesnije.

Prema zvaničnim podacima, dosad je više od 5,7 miliona Amerikanaca glasalo u 25 država gdje je to omogućeno.

Procjene stručnjaka su da su republikanci osigurali više od 20, od ukupno 40 mandata, koliko im je još potrebno da bi osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa, koji ima 435 mjesta.

Postojeća situacija je da sada tamo demokrate imaju većinu nad republikancima od 255 prema 178, dok su dva mjesta trenutno upražnjena.

Mandat u donjem domu Kongresa traje dvije godine, pa se 2. novembra bira kompletan sastav od 435 kongresmena.

U Senatu, gdje se ove godine bira 37 od 100 senatora, demokrate imaju 59 mjesta.