Očekivano
0

Newt Gingrich danas objavljuje kandidaturu za predsjedničke izbore

FENA
Očekuje se da bivši republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma Newt Gingrich u srijedu objavi svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2012. godine.

Gingrich, koji je napustio svoj položaj 1999. godine, postao je najpoznatiji po bavljenu onim što analitičari smatraju nebitnim temama republikanskih kandidata.

Očekuje se da i ostali potencijalni kandidati zvanično objave svoje kandidature.

Gingrich je također poznat po trome što je predvodio tim konzervativnih republikanaca koji su preuzeli većinu u američkom Zastupničkom domu u izborima održanim 1994. godine.

Na svom domenu na Twitteru, Gingrich (67) poručio je svojim pristalicama da gledaju program konzervativnog tv-voditelja Seana Hannityja na mreži Fox News u srijedu navečer.

"Ja ću biti gost kako bih pričao o svojoj kandidaturi za predsjednika Sjedinjenih Država", piše on.

Njegov ulazak u utrku za predsjednika uveliko je očekivan u javnosti.

Gingrich se smatra promotorom ideja konzervativne politike i kontroliše široku mrežu neproifitnih organizacija i malih biznisa.

On se, međutim, dva puta razvodio, a u 1990-im godinama - dok je predvodio one koji su tražili opoziv bivšeg predsjednika Billa Clintona u vezi s njegovom aferom s pripravnicom u Bijeloj kući - on je imao vanbračnu aferu sa ženom koja mu je postala treća supruga.

Ostali mogući kandidati za predsjedničke izbore 2012. godine uključuju bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja, bivšu guvernerku Aljaske Sarah Palin, bivšeg guvernera Arkanzasa Mikea Huckabeeja, bivšeg guvernera Jute i američkog ambasadora u Kini, Jona Huntsmana, bivšeg guvenera Minesote Tima Pawlentyja i tajkuna i zvijezdu reality TV-showa Donalda Trumpa.