Svijet
0

New York: Vanredno stanje zbog vrućine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki meteorološki zavod je izdao upozorenje od prevelike vrućine u najvećem dijelu Sjedinjenih Država, od Kanzasa u srednjem dijelu zemlje do Massachusettsa na sjeveru.

Meteorolozi kažu da će živa u termometru doseći do 38 stepeni Celzijusa u gradovima kao što su Chicago, New York i Boston, i da će negdje dosezati rekordno visoke temperature.

Indeks vrućine, koji je kombinacija vrućine i vlage, prema predviđanjima, trebao bi doseći čak 46 stepeni Celzijusa u nekim dijelovima istočne obale.

Izuzetno velike vrućine se smatraju ključnim razlogom za smrt oko 130 osoba prošle sedmice u Kaliforniji.

U New Yorku je prvi put u povijesti zbog velikih vrućina proglašeno vanredno stanje. Visoke temperature ozbiljno ugrožavaju živote ljudi, izjavio je gradonačelnik Michael Bloomberg. Grad je otvorio i 338 klimatiziranih centara za starije osobe.

[SLIKA]1[/SLIKA] Stanovnici New Yorka se sunčaju u parku

"Ovo je poguban val vrućine koji može ozbiljno ugroziti život", rekao je novinarima gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji je dan prije potpisao odluku o uvođenju izvanrednog stanja i pozvao sugrađane na oprez.

Građani, poduzeća i javne ustanove pozvani su da smanje potrošnju struje klima-uređajima kako se prekidi u snabdijevanju, koji su više od sedam dana paralizirali okrug Queens, ne bi proširili na čitav grad.

[SLIKA]4[/SLIKA] Chrysler Building

Čak će se i glasovita svjetla Chryslerove poslovne zgrade i Empire State Buildinga ugasiti u utorak navečer, najavio je Bloomberg, kako bi se zadovoljile potrebe njujorške potrošnje, koja bi, prema tvrtki ConEdison, u utorak trebala dostići rekordnu razinu.