Svijet
6

New York: UN izabrao četvoro sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu

FENA
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Generalna skupština (GS) i Vijeće sigurnosti (VS) UN-a izabrali su tajnim glasanjem četvoro sudija Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu s mandatom od devet godina.

Ukupno su na glasanju u četvrtak za pet od februara upražnjenih mjesta pretendirali predstavnici osam zemalja a poslije nekoliko rundi glasanja delegati GS i VS UN-a većinu glasova dali su Jamesu Richardu Crawfordu iz Australije, Kirilu Gevorgjanu iz Rusije, Muhamedu Benuniju iz Maroka i Joan Donaghy iz SAD-a.

Marokanac i Amerikanka su reizabrani za drugi mandat, a Gevorgjan će zamijeniti Leonida Skontinova koji Rusiju u tom sudu predstavlja od 3. februara 2006. godine, navodi ruska novinska agencija TASS.

O kandidatu za peto upražnjeno mjesto glasat će se u GS-u i VS UN-a danas, a pretendenti su Susana Ruiz Cerutti iz Agentine i Patrick Lipton Robinson s Jamajke, dodaje TASS.

ICJ je osnovan 1946. godine i predstavlja jedno od šest glavnih tijela svjetske organizacije.

U njegovu nadležnost spada rješavanje sporova između država i donošenje konsultativnih zaključaka.

Sastoji se od 15 sudija, uključujući predsjedavajućeg i potpredsjedavajućeg.

Radi osiguranja kontinuiteta u sastavu suda mandat sudija ne završava se istovremeno, pa se svake tri godine održava izbor jedne trećine članova ICJ-a.

Prema utvrđenoj proceduri, članove Suda istovremeno i nezavisno jedni od drugih biraju delegati GS-a i VS UN-a a izabranim se smatraju kandidati koji dobiju apsolutnu većinu i u GS (97 od 193 glasa) i VS UN-a (osam od 15 glasova), prenosi Tanjug.

Pritom, u Vijeću sigurnosti UN-a nema pravo veta koje njegove stalne članice - Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska imaju, koje neformalno imaju pet mjesta u MSP, podsjeća TASS.