Svijet
1

New York Times: Snowden zaslužuje bolje od egzila

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Američka Vlada treba da prema bivšem službeniku Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu bude blaža ili da mu omogući nagodbu sa tužilaštvom zbog javne vrijednosti njegovog otkrića špijunskih programa, smatra Uređivački odbor New York Timesa

List navodi da Amerikanci sada potpunije razumiju obim praćenja njihovih telefonskih razgovora, elektronske pošte i drugih informacija.

Informacije, koje je medijima dostavio Snowden, omogućile su neophodnu pravnu reviziju načina prikupljanja obavještajnih podataka. Sve to dovelo je do toga da komisija, koju je imenovao predsjednik SAD Barack Obama, pozove na velike reforme u NSA.

"Uzimajući u obzir ogromnu vrijednost informacija, koje je Snowden objavio i objelodanjenih zloupotreba, zaslužuje bolje od trajnog života u egzilu, straha i bjega. Možda je prekršio zakon, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu", navodi Uređivački odbor New York Timesa.

Britanski dnevnik Guardian, koji je uz Washington Post od Snowdena dobio podatke, pozvao je američkog predsjednika da amnestira bivšeg službenika Agencije za nacionalnu sigurnost.

Snowden, koji se trenutno nalazi u Rusiji na osnovu privremenog azila, prošle godine je objavio prikupljene informacije dok je radio u NSA. SAD su ga optužile za špijunažu.