106 Pulcerovih nagrada do sada
0

"New York Times" obilježava 160 godina rada

SRNA
"New York Times", jedan od najuglednijih američkih listova, obilježava 160 godina rada, koje dočekuje kao najtiražniji lokalni list u SAD, a treći u državi.

Ovaj jubilej "Siva dama" dočekuje sa 106 Pulicerovih nagrada, vrhunskim novinarskim imenima i tekstovima koji su ušli u istoriju novinarstva.

Uprkos tome što je tiraž dnevnog izdanja 2009. godine prvi put pao ispod milion primeraka, i broji oko 900.000 primjeraka dnevno, odnosno 1.350.000 za nedjeljno izdanje, njegov web sajt je najposećeniji među američkim dnevnicima.

"Sivu damu", kako je nadimak "Timesa", najčešće smatraju liberalnim glasilom, ili barem naklonjenim liberalnim idejama.

Novinari "Timesa" osvojili su 106 Pulicerovih nagrada, što je rekord, a jedna od najpoznatijih priča koja je nagrađena tim prestižnim priznanjem je "Papiri Pentagona" iz 1971. godine.

Tada je list došao u posjed tajnih dokumenata Ministarstva odbrane sa detaljima političkog i vojnog angažmana SAD u Vijetnamu, koja između ostalog pokazuju da je američka vlada, suprotno javnim izjavama, planirano širila ratni angažman u jugoistočnoj Aziji.

Pošto je list odbio zahtjev administracije u Vašingtonu da obustavi objavljivanje tekstova dobio je i sudsku zabranu, ali je zatim Vrhovni sud presudio u korist "Timesa".
To se, u historiji novinarstva, smatra važnom pobjedom slobode govora. Tekstovi koje su objavljivali novinari "Timesa" povećali su nepovjerenje u federalnu vladu, ali su i pridobili povjerenje čitalaca kao list visokog kredibiliteta. 

Vlasnik lista je kompanija "New York Times", na čelu sa Arthurom Ochsom Sulzbergerom, iz porodice koja je bila vlasnik lista od 1986. godine.

Kad je osnovan bio je blizak republikancima, da bi već krajem 19. vijeka postao politički nezavisan.