Svijet
0

New York: Susret Inzko - Ban Ki-Moon

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko se kasno jučer u New Yorku sastao s generalnim sekretarom UN-a Banom Ki-moonom, saopćeno je iz OHR-a.

Informirajući generalnog sekretara UN-a o političkim događanjima u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU također je pozdravio usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a broj 1895, kojom se mandat EUFOR-a produžava do kraja 2010. godine.

  • Vodi se važna politička debata koja do sada nije uspjela da riješi ključne političke probleme u Bosni i Hercegovini, rekao je Inzko.

Primijetivši da je BiH društvo s "posebnim načinima dolaženja do konsenzusa", visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je rekao da je uvjeren da će "BiH naći put".

Silazna politička putanja koja traje tri godine, ukazala je na strukturalne nedostatke Dejtonskog sporazuma koje je potrebno ispraviti.

  • Međunarodna zajednica radi intenzivno sa svojim partnerima u zemlji kako bi riješila ta pitanja. Postoji kontinuiran međunarodni napor da se Bosna i Hercegovina integrira u evroatlantske strukture, rekao je Inzko.