Svijet
0

New York: Rupel i Ban Ki-moon o zapadnom Balkanu i Kosovu

FENA
Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je, poslije razgovora u New Yorku s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moon ima nekoliko novih ideja u vezi s pitanjem Kosova. "Iz razgovora se vidjelo da on ima nekoliko novih ideja, čemu ćemo i mi u EU morati da posvetimo pažnju i da ih razmotrimo", rekao je ministar Rupel, koji je i predsjedavajući Vijeća ministara Evropske unije, javila je u nedjelju slovenačka nacionalna novinska agencija STA.

Prema Rupelu, narednih dana i sedmica bit će još nekoliko razgovora na temu napora koje treba poduzeti u vezi s Kosovom.

"Bliže se parlamentarni izbori u Srbiji i EU razmatra nekoliko opcija", izjavio je Rupel.

Na pitanje da li bi Kosovo moglo da bude podijeljeno, slovenački ministar je odgovorio da to nije opcija.

"Treba znati da Srbi ne žive samo u Kosovskoj Mitrovici... a mi ne želimo nikakva nova etnička čišćenja", poručio je Rupel.

Šef slovenačke diplomatije je ocijenio da je generalni sekretar UN-a veoma posvećen problemu Kosova i da svjetska organizacija igra važnu ulogu u rješavanju tog pitanja.

Rupel i Ban su, u razgovoru o zapadnom Balkanu i Kosovu, ukazali na potrebu za saradnjom svih aktera radi pronalaženja rješenja za pokrajinu.

"Obojica smo naglasili da je potrebno zajedničko djelovanje... kako bismo riješili probleme koji nisu samo evropski", izjavio je šef slovenačke diplomatije, a prenijela njemačka radio stanica "Deutsche Welle" Ministar Rupel je istakao kako "sa radošću može da konstatira" da sa generalnim sekretarom Banom ima "veoma srodna viđenja." "Želimo što manje napetosti i drame i želimo koordinirano rješavanje krize, koja je počela kao jugoslavenska kriza 1991. godine", rekao je Rupel.

STA je, također, navela kako je Rupel, prije sastanka s Banom, razgovarao s Garethom Evansom, predsjednikom i izvršnim direktorom Međunarodne krizne grupe (ICG), nevladine organizacije sa sjedištem u Bruxelles. ICG se smatra jednim od najglasnijih i dugogodišnjih zagovornika nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Slovenački ministar će u nedjelju otputovati u Washington, gdje u ponedjeljak treba da razgovara sa američkim državnom tajnicom Condoleezze Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Steven Hadleyem.

Tema razgovora će, prema Rupelu, biti Kosovo i predstojeći samit SAD-EU, koji u junu treba da bude održan u Sloveniji i kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsjednik SAD-a George Bush.