Svijet
0

New York: Policija primila “radiološku prijetnju”

FENA
Policija New Yorka pojačala je u petak osiguranje na Manhattanu, mostovima i tunelima odgovarajući na, kako je rekla, “nepotvrđenu radiološku prijetnju”.

Stanje pripravnosti na teroristički napad ostalo je, međutim, neizmijenjeno na "narančastoj" razini. Policija New Yorka saopćila je kako je pojačala prisutnost radioloških senzora na vozilima, čamcima i helikopterima te postavila kontrolne tačke u donjem Manhattanu i na mostovima i u tunelima, javila je u subotu Hina.

Policija je potvrdila kako je pojačanje sigurnosti odgovor na primljenu informaciju da bi radiološka “prljava” bomba mogla eksplodirati na Manhattanu oko 34. ulice u petak navečer. Empire State Building, najviša zgrada u New Yorku, Madison Square Garden i robna kuća Macy's su u susjedstvu 34. ulice.

Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg je kazao kako je policija primila prijetnju s interneta, ali je istaknuo kako nema razloga vjerovati da je ova prijetnja različita od bezbrojnih drugih nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Glasnogovornik ministarstva državne sigurnosti u Washingtonu je rekao kako oni procjenjuju da je prijetnja New Yorku "nedokazana" te da nema "vjerodostojne informacije koja bi nam rekla kako sada postoji bliska opasnost domovini".

New York je od napada 11. septembra 2001. u kojem je uništen Svjetski trgovački centar na narančastoj razini pripravnosti na opasnost od terorističkog napada, što je druga najviša razina odmah ispod crvene.