Život se vraća u normalu
90

New York: Brišu se tragovi uragana Sandy

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nekoliko dana nakon što je razorni uragan Sandy pogodio istočnu obalu SAD-a, New York, grad koji je pretprio najviše štete, vraća se svom starom izgledu, a život se polako normalizuje.

Najviše štete od uragana Sandy pretrpio je jugozapadni dio New Yorka tačnije Manhattan, koji se ovih dana vraća svojim blistavim trenucima. Zapadni dio Manhattana koji gleda na New Jersey ponovno poprima svoj uobičajeni izgled, dok je Wall Street u većem dijelu dobio električnu energiju.

Zbog nedostatka električne energije u određenim dijelovima Manhattana, još uvijek traje djelimični prekid u saobraćaju podzemne željeznice, dok je većina autobuskih linija u pogonu. Veliko razočarenje izazvalo je otkazivanje New York maratona koji se održava svake godine i jedna je od najvećih atrakcija u gradu.

Uprava elektroprivrede New Jerseya formirala je privremeni centar za besplatno snadbijevanje električnom energijom šatora koji su postavljeni u Hobokenu koji je pretrpio velike štete od uragana. Uposlenici jedne turske firme podijili su stanovnicima šatorskog naselja perece. Oko milion stanovnika New Yorka i dalje su bez električne energije.