Svijet
0

New York: 12 godina nakon terorističkog napada otvoren prvi neboder WTC-a

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: Anadolija)
Dvanaest godina nakon najgoreg terorističkog napada u modernoj historiji SAD-a, svečano je otvoren prvi neboder sagrađen na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra (World Trade Center), koji je srušen 11. septembra 2001. godine.

Novi neboder ima 72 sprata i visok je 297,7 metara, a otvorenju su prisustvovali politička i poslovna elita grada.

"Ovo je prekretnica za Svjetski trgovinski centar, ali i za čitav grad", rekao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Za Larryja Silverstonea, arhitektu WTC-a, ovo je bio trenutak velikog ponosa.

"Naša dužnost je da napravimo memorijal prijateljima, susjedima, saradnicima koji su stradali 11. septembra, ali i da napravimo kvart koji će biti žila kucavica New Yorka", rekao je Silverstone.

Osim kancelarija, zgrada će imati poslovni dio s prodavnicama. Ovo je prvi od pet nebodera koji će činiti novi Svjetski trgovinski centar.

Osim zgrada, na Ground Zero će se nalaziti i spomenik žrtvama napada 11. septembra, muzej, umjetnički i komercijalni prostor.

Kako javlja Al Jazeera, najspektakularnija kula novog kompleksa je Svjetski trgovinski centar 1, koji se često naziva Kulom slobode, a koji će imati 104 sprata i biti najviši američki neboder kada bude završen sljedeće godine.