Nakon Katrine - Gustav
0

New Orleansu prijeti nova evakuacija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uoči treće obljetnice katastrofalnog razaranja koji je uragan Katrina počinio na obalama Luizijane i Meksičkog zaljeva, stanovnici New Orleansa su ponovo suočeni s mogućnošću evakuacije, kako im se s Kariba približava tropska oluja Gustav, javljaju američke TV stanice.

Meteorolozi upozoravaju da Gustav u idućih nekoliko dana može ojačati do uragana treće kategorije, u kojoj je bila i Katrina, te da može pogoditi obalu bilo gdje između Floride i Teksasa - a New Orleans je upravo u sredini tog područja.

Ne želeći riskirati haos i katastrofu koja se dogodila s Katrinom 29. augusta 2005., lokalni dužnosnici rade planove za evakuaciju koja bi mogla početi u petak.

Gradonačelnik Ray Nagin napustio je demokratsku konvenciju u Denveru kako bi se vratio u New Orleans i uključio u pripreme.

Guverner Luizijane Bobby Jindal proglasio je vanredno stanje, kako bi stvorio uvjete za saveznu pomoć, te stavio u pripravnost 3.000 pripadnika Nacionalne garde. "Svi trebamo biti pripremljeni i spremni reagirati, od građana do svih razina vlasti", izjavio je Jindal.

Ako se uragan treće kategorije ili jači približi na 60 sati, u New Orleansu planiraju proglasiti obaveznu evakuaciju, za koju bi se osigurali autobusi i vozovi.

Kada je 2005. uragan Katrina pogodio grad, popustili su nasipi i 80 posto New Orleansa je poplavljeno. U samom gradu i drugim stradalim područjima poginulo je gotovo 1.500 ljudi, a počinjena šteta procijenjena je na 125 milijardi dolara.

Tropska oluja Gustav, prenosi Hina, do sada je na Karibima, u Haitiju i Domnikanskoj republici odnijela više od 20 žrtava.