Svijet
0

New Orleans pravi plan evakuacije u slučaju uragana

FENA
Čelnici New Orleansa su prošle sedmice predstavili plan evakuacije stanovništvo u slučaju da grad zahvati veliki uragan, ali sudeći po saznanjima CNN-a plani nije tako siguran i učinkovit kako je predstavljen.

Gradonačelnik Ray Nagin i Terry Ebbert, direktor gradskog odjela Domovinske sigurnosti, objavili su plan korištenja vozova, aviona i autobusa kako bi se narod izvukao iz grada - za koji je Nagin izjavio CNN-u da je dobar.

"Suština ovog plana je da u osnovi izvučemo što je moguće više ljudi prije takvih događaja i odmah nakon njih", izjavio je Nagin za CNN.

CNN je međutim otkrio kako neke osnovne stvari nisu dovršene i nisu naročito dobro urađene, te da podsjećaju na scenarij koji je doveo do haosa kad je Katrina u septembru 2005. poharala grad, nakon čega su svi upirali prstom jedni u druge prebacujući krivicu za stradale.

No, čelnici grada i autori plana za evakuaciju se izgleda ne zabrinjavaju previše.

Elber je za CNN kazao kako se plan za evakuaciju još mora doraditi, te kako se on bazira na autobuskom prijevozu građana do sigurnih utočišta, a ostali načini evakuacije tek se trebaju dogovoriti, u što on ne sumnja.