Svijet
0

Nevrijeme u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje dvije osobe su poginule danas u poplavama u sjeveroistočnoj Grčkoj, koje su izazvale jake kiše.

Privatni radio "Fleš" je javio da je na sjeveru Grčke poginuo jedan 45-godišnji muškarac kada su njegova kola upala u jarak, dok se u vodama blizu Atine utopio jedan indijski imigrant.

Grčke vlasti su jučer uvele vanredno stanje u pojedinim dijelovima sjeveroistočne Grčke pošto su jaki pljuskovi izazvali poplave u tom dijelu zemlje, u blizini granice sa Turskom.

Stanovništvo nekoliko sela sjeveroistočne Grčke bilo je primorano da se evakuira, javila je agencija AP.

U oblasti Arkadija, na Peloponezu, nekoliko kuća je poplavljeno, a jedan put i tri mosta su se urušila kada se izlila reka Alfejos, što je dovelo do potpunog prekida saobraćaja.

U oblasti Ilia, također na Peloponezu, koja je ljetos bila pogođena požarima, zvaničnici su povećali stepen pripravnosti, a ozbiljnih problema zasad nema iako kiša pada bez prestanka.

Dio Bugarske i Rumunije uz Crno more zahvatilo je u ponedjeljak snažno nevrijeme, a vlasti obiju zemalja morale su zatvoriti crnomorske luke, javljaju agencije.

Zbog obilnih kiša praćenih jakim vjetrom zatvorene su bugarske crnomorske luke Varna i Burgas, a u gradu Radnevo proglašeno je izvanredno stanje, precizira AFP.

Na jugu Bugarske je na jedan četvorni metar palo više od 100 litara kiše, 17 sela planinskog lanca Rhodope je bez struje, a zaredale su i poplave.

Meteorološke službe javljaju da bi kiša na nekim mjestima mogla prerasti u snijeg, a vjetar još ne jenjava. U Rumunjskoj su zbog nevremena zatvorene sve crnomorske luke, javlja Reuters.

"Zbog olujnog vjetra otkazani su svi radovi na utovaru i istovaru brodova u lukama na Crnom moru", kazala je Florea Rasica, kontrolorka prometa u glavnoj luci Constanti.

Prema predviđanjima, luka će ostati zatvorena još najmanje 12 sati jer se ne očekuje brzo poboljšanje vremena.