Svijet
4

Nevrijeme u Evropi: Vjetar nosio krovove i čupao drveće, Poljska bez struje

Klix.ba
Nevrijeme u Veneciji
Jako i neočekivano nevrijeme nakon toplih i sunčanih dana zahvatilo je nekoliko evropskih država u kojima je izazvalo haos. Najmanje jedna osoba je poginula, a 30 povrijeđeno u olujnom nevremenu koje je pogodilo Veneciju u Italiji, dok je u Mađarskoj i Hrvatskoj padao grad i puhao vjetar koji je čupao drveće.

Prognostičari najavljuju da če nevrijeme zahvatiti zagrebačko, riječko, karlovačko i gospićko područje, a već je počelo u Međimurju, gdje je područje uz rijeku Muru pogodio grad veličine oraha, tvrde mještani. Pričinjena je šteta na voćnjacima i vrtovima, a nek stabla su slomljena. Temperatura je za samo jedan sat pala čak 10 stepeni. Jutros su zbog bure zatvorene saobraćajnice i neke trajektne linije.

Poljska i Njemačka također su bile na udaru. Oko 100 kuća u Poljskoj ostalo je bez struje, a u Njemačkoj hiljade kuća je ostalo bez krova. Vatrogasci traže pomoć kolega iz susjednih zemalja, a ljekari se vraćaju s godišnjih odmora zbog velikog broja povrijeđenih osoba.

U Italiji je poginula jedna starija osoba, a povrijeđeni su zadobili lakše povrede i smješteni su u bolnice. Povrijeđene su prevozili helikopteri. U Mađarskoj su nastale poplave, pa je stanica metroa bila pod vodom.

Očekuje se da će nevrijeme danas zahvatiti istok i jugoistok BiH u kojem se očekuju pljuskovi s grmljavinom.