Svijet
0

Nevrijeme spriječilo izvlačenje kruzera Costa Concordia

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi dio izvlačenja nasukanog kruzera Costa Concordia, koji se nalazi nedaleko od otoka Giglio, zapadno od Italije, nije počeo zbog loših vremenskih uvjeta. Prvi dio izvlačenja ili sistem Parbuckling, koji je uključivao uspravljanje kruzera, bio je zakazan jutros za šest sati.

Direktor italijanske Uprave civilne odbrane Franco Gabrielli rekao je na konferenciji za novinare da prvi dio operacije izvlačenja nije odgođen zbog tehničkih problema, nego da su u pitanju vremenske nepogode.

S druge strane, zbog najave izvlačenja kruzera, mjere sigurnosti oko otoka Giglio su na visokom nivou. Kruzer Costa Concordia je okružen ratnim brodovima talijanske flote, brodovima obalne straže, kao i policijskim čamcima. Prema zvaničnicima, proces izvlačenja kruzera Costa Concordia, bez eventualnih smetnji, bi trebao biti okončan u roku od 10 do 12 sati.

Sistem Parbuckling će prvi put u historiji biti upotrijebljen za brod veličine kao što je Costa Concordia, čija je težina blizu 115.000 tona. Inače ovaj sistem je korišten u 19. stoljeću na principu okretanja na buradima pomoću dva konopca. Ovaj sistem je korišten i tokom Drugog svjetskog rata, kada su Japanci napali američku flotu u luci Pearl Harbour.