The Guardian
0

Nevjerovatno, iako se desilo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna tema britanskih dnevnika u četvrtak je uvjerljiva izborna pobjeda Baracka Obame u Sjedinjenim Državama, a najveći broj tekstova bavi se analizama izbornog toka i zadacima pred kojima je 44. predsjednik te zemlje.

The Times piše da Barack Obama već počinje svoj predsjednički rad formiranjem buduće državne uprave, i da je "svjetsko breme" već prvog dana po izboru osjetio na svojim ramenima i okrenuo se od "epske izborne kampanje" ka izazovima koji mu predstoje.

List opisuje Rahma Emanuela, kome je Obama ponudio mjesto šefa svog kabineta u Bijeloj kući, kao jako naelektriziranog kongresmena i bivšeg savjetnika Billa Clintona - i dodaje da je budući predsjednik formirao i 15-člani savjetodavni odbor koji će nadgledati tok primopredaje dužnosti u sljedećih 76 dana.

Nakon što je obećao da će u njegovoj administraciji biti mjesta za članove obiju vodećih stranaka u SAD-u, moguće je da će Barack Obama zatražiti od Roberta Gatesa da ostane na mjestu ministra odbrane, piše Times, i među republikance kojima bi mogli biti ponuđeni položaji ubraja Richarda Lugara, Chucka Hagela i Colina Powella.

Daily Telegraph piše da bi Obamina "vlada sastavljena od zvijezda" mogla uključiti i dva člana porodice Kennedy, Roberta F. Kennedyja i Carolinu, kćerku bivšeg predsjednika Johna Kennedyja.

Njoj bi, piše ovaj dnevnik, moglo biti ponuđeno mjesto američke ambasadorice u UN-u, dok bi predsjednički kandidat iz 2004. senator John Kerry mogao postati novi državni tajnik umjesto Condoleezze Rice.

Daily Telegraph je niz izvještaja o izbornoj noći u SAD-u i proslavi Obamine pobjede naslovio: "Crnci i bijelci su se o grlili na ulicama na kojima su se nekada tukli".

List piše i da su republikanci već počeli analizirati uzroke svoga izbornog poraza, i kako bi to moglo prerasti u pravi ideološki građanski rat; poslije poraza John McCain je u boljem položaju od svoje stranke jer će lakše obnoviti ugled "nezavisne dvostranačke" ličnosti u Washingtonu.

The Guardian u uvodniku, iz pera svog dopisnika u Chicagu, iznosi ocjenu da je Barack Obama postao najmoćniji čovjek svijeta samo što je ujedno i sin neke bjelkinje iz Kanzasa i nekog crnca iz Kenije - i uz to pripadnik dviju rasa s muslimanskim imenom u zemlji koja vodi rat u Zalivu.

Bez obzira koliko piljili u mapu izbornih rezultata, njegova pobjeda još izgleda malo vjerovatna, ako ne i nemoguća, piše uvodničar Guardiana.

Uvodničar The Independenta se pita može li Barack Obama nakon pobjede zaliječiti američke rane i zaključuje analizu izazova pred novim američkim predsjednikom ocjenom kako sve ukazuje da se on zna nositi s ogromnim teretom onoga što se od njega očekuje.

On to zna onako kako je znao da ostane staložen tokom teških etapa kampanje, kada su svi drugi gubili glavu. Ukratko, osobina kojom nas Barack Obama najviše zapanjuje - više od mladosti, govorničke vještine ili boje kože - jeste što on zna zašto je važan, smatra uvodničar Independenta.