Tradicija u Nepalu
0

Nevine djevojčice Kumari obožavaju kao boginje

Sarajevo-x.com
Djevojčica Kumari u Nepalu (Foto: AFP)
Djevojčica Kumari u Nepalu (Foto: AFP)
U Nepalu postoji tradicija za vrijeme religioznog festivala po kojoj se biraju nevine djevojčice Kumari i obožavaju kao boginje.

Djevojčica Kumari se rijetko pojavljuje u javnosti, samo 13 puta u godini, i predstavlja reinkarnaciju boginje Kali. Sadašnja Kumari je Matina Shakya koja ima tri godine i izabrana je pretprošle godine u augustu. Na mjestu obožavane boginje bit će do puberteta.

Kumari se oblači u crveno-zlatni kostim i na licu ima šminku, a obožavaju je hiljade ljudi. Njeno postojanje je zaštićeno i godinu provodi u hramu, daleko od očiju javnosti, a izlazi samo za vrijeme posebnih prilika.

Kumari kraljice su zaštitnice od zla, nositeljice sreće i prosperiteta. Kumari doslovno znači djevica, djevojčica se bira iz budističke zajednice, a predstavlja hinduističku kraljicu, nakon što položi 32 testa savršenstva.

Među testovima su i boja njenog tena, koža koja ne smije biti ni ogrebana. Nakon što godinama žive izolovano kao kraljice, kada dobiju prvu menstruaciju vraćaju se među svoje proodice, a potom se bira nova Kumari.

Jedna od Kumari boginja Sajani Shakya je 2007. godine posjetila Sjedinjene Američke Države gdje je bila dio promocije filma o Kumari sistemu. Sajani je bila kritikovana, a zatim se povukla sa Kumari mjesta.