Oslo
0

Neviđene mjere sigurnosti pred Obamin dolazak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 2.000 norveških policajaca, među kojim su snajperisti i ekipe sa psima, bit će mobilizirano prilikom uručivanja Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku Baracku Obami u četvrtak u Oslu, saopćila je u ponedjeljak policija.

"Ovakva policijska mobilizacija radi osiguravanja samo jedne osobe nikada nije viđena u Norveškoj", izjavio je agenciji AFP policijski zvaničnik u Oslu Johan Fredriksen.

Dio središta grada koji je obično vrlo miran bit će potpuno blokiran za vrijeme boravka američkog predsjednika, snajperisti će biti na krovovima zgrada, dok su mnogobrojni kanalizacijski otvori već zavareni.

Bit će raspoređeno između 2.000 i 5.000 policajaca, većina s oružjem, precizirao je Fredriksen.

Norveška vlada je izdvojila za snage sigurnosti budžet od 92 miliona kruna (10,9 miliona eura), što je 11 puta više od sume koja se dodjeljuje laureatu.

Mnogobrojne organizacije planiraju proteste u četvrtak navečer u blizini hotela u kojem će boraviti Obama, protiv većeg američkog angažiranja u Afganistanu i protiv nuklearnog oružja.

"Nemamo namjeru da cenzuriramo ili spriječimo slobodu izražavanja. Iskusni političar treba da prihvati sve vrste poruka. To je dobro i zdravo za demokratiju", kazao je Johan Fredriksen.