Svijet
0

Neuspješno lansirana raketa-nosač "Proton-M"

FENA
Raketa-nosač Proton-M sa japanskim satelitom neuspješno je lansirana rano jutros sa kosmodroma Bajkonur i njeni ostaci su pali u nenaseljenoj stepskoj oblasti na oko 50 kilometara jugozapadno od grada Džezkazgana na istoku Kazahstana, saopćio je pres sekretar Federalne kosmičke agencije Rusije (Roskosmos) Aleksandar Vorobjov.

Raketa je u orbitu trebalo da odnese japanski telekomunikacioni satelit "JCSAT-11", a havarija se desila u 139 sekundi na visini od 76 kilometara, saopćio je Roskosmos.

Prema prvim procjenama, incident se dogodio zbog toga što se nisu odvojili drugi i treći stepen rakete nosača.

Ruske ekipe gase požar na mjestu pada drugog i trećeg stepena rakete, a za utvrđivanje razloga incidenta formirana je državna komisija.

Japanska korporacija JSAT saopćila je da je satelit, koji je trebalo da zamijeni postojeći, bio osiguran za slučaj incidenta, prenio je Tanjug.

Do sada je ta kompanija lansirala devet satelita raketama "Proton". Kazahstan je, u skladu sa rusko-kazahstanskim sporazumom, automatski uveo zabranu lansiranja raketa Proton-M sa Bajkonura do razjašnjavanja svih okolnosti havarije, saopćio je predstavnik kazahstanskog predsjednika na Bajkonuru Adilbek Basekejev.

Poslije pada rakete "Dnjepar" sa 18 satelita u julu prošle, do jula ove godine bilo je zabranjeno njeno lansiranje.

Ovo je od novembra 2000. godine 13. neuspješno lansiranje satelita sa komsodroma Pleseck i Bajkonur.