Londonska štampa
0

Neuspjeh liberalnih demokrata najveće iznenađenje izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na izborima u Velikoj Britaniji ostvarila se većina očekivanja, ali je bilo i nekih iznenađenja, piše u petak The Guardian.

Ostvarilo se očekivanje o parlamentu u kojem nijedna stranka nema većinu da samostalno formira vladu, kao i ono prema kojem su David Cameron i njegova Konzervativna stranka ostvarili najbolji izborni rezultat.

No iznenađenje, ističe autor članka u ovom listu, predstavljaju liberalni demokrati koje nisu ostvarile ništa bolji rezultat nego na prethodnim izborima uprkos popularnosti njihovog lidera Nicka Clegga nakon prve TV debate.

Guardian se pita je li tzv. klegomanija više štetila Cleggovoj Liberalno-demokratskoj stranci nego što joj je donijela koristi.

Autor članka navodi da su liberalni demokrati bili popularni prije svega među studentima koje je Clegg možda i uspio pokrenuti i dovući na birališta, navodi list, ali se dalje pita nije li to samo podijelilo podršku laburistima i donijelo korist konzervativcima. Ili je pak, navodi se u sinoćnjem izdanju Guardiana, bilo pak obrnuto.

Iako se pobjeda Konzervativne stranke Davida Camerona činila izvjesnom, ne smiju se zaboraviti iznenađenja koja su tome prethodila, zaključuje se u uredničkom komentaru Guardiana.

List podsjeća da se tokom protekle tri godine činilo kako će birači podariti Gordonu Brownu pravi mandat da vodi zemlju nakon što je preuzeo palicu od svog prethodnika Toniya Blaira. No to se nije dogodilo, smatra autor komentara u Guardianu, zato što se Brown premišljao da li da taj mandat zatraži i još više zato što nije bio siguran da li biračima ponuditi kontinuitet ili promjenu u odnosu na ono što je bilo. Brownov pad se, navodi list, čini neizbježnim.

The Times se u svome redakcijskom komentaru osvrće na ono što čeka novu britansku vladu, uz jednostavnu poruku: hitno je i prioritetno srediti britansku ekonomiju.

Jedan od prvih zadataka buduće vlade, piše Times, treba biti uvjeravanje svih na finansijskom tržištu da Britanija ima detaljan plan za uravnoteživanje svog budžeta i ponovno uspostavljanje finansijske stabilnosti. Tragedija koja se odvija u Grčkoj naglašava potrebu za postojanjem plana za obračun s deficitom.

Drugi zadatak će biti, navodi Times, da Britanija potvrdi status mjesta na kojem je sigurno raditi biznis. Prema pisanju lista, dodatni porezi na velike zarade i bankarske bonuse mogli bi utjecati mnogo više na reputaciju zemlje nego na to koliko će budući ministar finansija biti u stanju prikupiti u državnu kasu.

Iako zaključuje da Britaniji predstoje teške godine, Times smatra da one sa sobom nose i mogućnosti, i to prije svega onu da Britanija iz ovoga izađe kao jača zemlja s raznovrsnijom ekonomijom.