Svijet
0

Neupotrebljive borbene skupine evropskih snaga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedsko predsjedništvo Evropske unije želi da ministri obrane EU-a razmotre pitanje evropskih snaga za brzo djelovanje, koje do sada nikad nisu bile raspoređene jer članice EU-a nisu mogle postići konsenzus.

“Koncept evropskih borbenih skupina dobar je, ali one do sada nisu bile u upotrebi. Želimo političku raspravu o tome zašto je to tako“, rekao je predstavnik švedskog predsjedništva Olof Skoog članovima Odbora za sigurnost i obranu Evropskog parlamenta, javljaju evropski mediji.

Od januara 2007. EU u teoriji ima uvijek na raspolaganju dvije borbene skupine od najmanje 1500 vojnika iz jedne ili više država članica. One se izmjenjuju svakih šest mjeseci, a bira ih se od ukupno 18.

Borbene skupine raspoređuju se u roku od pet do deset dana, a zamišljene su kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim okolnostima, kad UN ili NATO ne mogu dostatno brzo intervenirati. No, da bi bile raspoređene, potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica, što je glavni razlog zašto do sada nisu upotrijebljene.

Ministri obrane EU-a vjerojatno će o tome raspravljati krajem mjeseca kad bi mogli razmotriti načine na koje taj sustav učiniti fleksibilnijim, naprimjer raspoređivanjem samo nekih dijelova borbenih skupina kad ustreba, javlja Hina.

U većini članica nema dovoljno zrakoplova i helikoptera za prijevoz vojnika, što znači da imate vojnike, ali ne i sredstva da ih dovedete na teren. Budući da su većina članica NATO-a članice EU-a, očito je da nema dosta vojnika i tehničke opreme i za evropske borbene skupine i za misije NATO-a, napomenuli su neki evropski zastupnici.

Stockholm je prošle godine koordinirao uspostavu nordijske borbene skupine od 2800 vojnika, većinom iz Švedske te Finske, Norveške, Irske i Estonije, što je Švedsku stajalo više od sto milijuna eura.

Švedska se tada nadala da će nordijska borbena skupina biti iskorištena u kontekstu krize u Darfuru, no članice EU-a nisu se mogle o tome dogovoriti. Uniji su umjesto toga trebali mjeseci da pošalje EUFOR-ovu misiju u Čad i Srednjoafričku Republiku.