Svijet
0

Neuobičajene hladnoće u Kini, Južnoj Koreji i Indiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Neuobičajeno niske temperature i snježne padavine zahvatile su istočne i centralne oblasti Kine zbog čega je više hiljada škola u srijedu ostalo zatvoreno.

Visina snijega u Pekingu je osam centimetara što u januaru nije zabilježeno od 1951. godine. Na čišćenju snijega u kineskoj prijestonici angažovano je više od 300.000 osoba, naveli su svjetski mediji.

Za noćas su bile očekivane temperature od -18 Celzijusovih stepeni.

Cijene povrća su naglo skočile zbog neuravnoteženog snabdijevanja što je posljedica poremećenog drumskog saobraćaja uslijed snježnih padavina.

Neki analitičari smatraju da bi hladnoća mogla da ugrozi usjeve, dok drugi vjeruju da je snijeg dobrodošao, naročito u sušnim oblastima jer će na proljeće osigurati neophodnu vlažnost biljkama.

Hladnoća je izazvala porast potrošnje energenata, zbog čega je u mnogim dijelovima Kine došlo do smanjenja isporuka plina i nafte za industriju. Elektrane na ugalj su smanjile proizvodnju zbog neredovnog dopremanja te sirovine zbog zavejanih puteva.

U Seulu visina snijega je 25 centimetara, što je najviše zabilježena visina od 1937. godine kada se počelo s bilježenjem meteoroloških podataka.

Atipično niske temperature i snijeg zabilježeni su i na sjeveru i istoku Indije, gdje je zbog hladnoće proteklih nekoliko dana umrlo najmanje 60 osoba.

Gusta magla je u New Delhiju izazvala odlaganje ili kašnjenje više desetina letova, a poremećen je i željeznički saobraćaj.