Svijet
0

Neukusno velika zarada Tonyja Blaira

FENA
Većina britanskih listova danas je kritički propratila pozamašnu svotu novca koju će bivšem premijeru Tonyju Blairu donijeti mjesto savjetnika u investicionoj banci Džej Pi Morgan.

Daily Telegraph piše da Blairova zarada od pola miliona funti godišnje, teorijski, ne bi trebalo nikoga da iritira. Blair je sada privatna osoba, ima pravo da radi šta hoće i da naplaćuje onoliko koliko je tržište spremno da mu da.

Nešto tu, ipak, smatra list, nije uredu. Političari bi trebalo da brinu o bogaćenju svoga naroda - kada se bace na lično bogaćenje, to ostavlja gorak okus u ustima.

I Financial Times ocjenjuje da je sklonost političkih lidera da svoju slavu pretoče u novac uznemirujuća. Posebno ako, poput Tonyja Blaira, istovremeno žele da zadrže i političku ulogu. Ako se ne bude opredijelio, založit će ugled da bi otplatio kredit za kuću, zaključuje FT.

Guardian podsjeća da Blair nije prvi socijaldemokrat koji se potrudio da svoju političku funkciju dobro naplati - bivši njemački kancelar Schroeder je na platnom spisku Gasproma. Nijednom britanskom premijeru, podsjeća Guardian, po napuštanju Downing Streeta nije pošlo za rukom da ostvari bilo šta značajno. Ne može svako da bude Mandela ili Jimmy Carter.

Ipak, sačekali su da siđu s funkcije da bi se obogatili. Svejedno - to je ipak neukusno, smatra Guardian.