UNiCEF
0

Neuhranjenost velika opasnost po život djece

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Neuhranjenost utiče na više od trećine smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina u svijetu, upozorio je UNICEF u najnovijem izvještaju.

U siromašnim zemljama, 200 miliona djece mlađe od pet godina zaostaje u razvoju prije svega zbog hronične neuhranjenosti, naveo je UNICEF u izvještaju

Buduće generacije su u opasnosti ukoliko se hitno ne preduzmu mjere za iskorijenjivanje neuhranjenosti.

Neuhranjenost često ostaje neprimjećena dok ne izazove posljedice, tako da se dešava da djeca prividno dobrog zdravlja zapravo pate od teških zdravstvenih problema koji mogu trajno da ugroze njihovo zdravlje i razvoj, prenose u ponedjeljak francuski mediji.

  • Osobe koje su u djetinjstvu patile od neuhranjenosti bit će lošijeg fizičkog zdravlja tokom cijelog života, a njihove saznajne funkcije će, takođe, biti oslabljene, što će ograničiti njihovu sposobnost za učenje i izglede da ostvare solidna primanja od svog rada, izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a En M. Veneman.

Ističući da je neuhranjenost moguće smanjiti, čak i potpuno eliminisati, UNICEF ističe da je veliki napredak učinjen u provođenju jeftinijih rješenja za suzbijanje neuhranjenosti kao što ponuda "mikrosastojaka" (minerali i vitamini) ugroženom stanovništvu širom svijeta.

U velikoj mjeri je, na primjer, poboljšan pristup djece jodiranoj soli i dodacima vitamina A, što je doprinijelo smanjenju smrtnosti među djecom i novorođenčadi, a dojenje beba majčinim mlijekom do šestog mjeseca života se pokazalo veoma značajnim načinom za preživljavanje djece, pa čak i smanjenje smrtnosti, za 19 posto, u siromašnim zemljama, naveo je UNICEF u izvještaju.