Izbori u SAD-u kroz populacije
28

Neudate žene glasale za Obamu, vjernici za Romneyja

Klix.ba
Nakon što su objavljeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u na kojima je Barack Obama pobijedio Mitta Romneyja, tamošnji mediji objavili su rezultate glasanja kroz populacije.
Foto: AFP
Foto: AFP
Obama se, piše Daily Mail, ponovo "vratio" u Bijelu kuću zahvaljujući podršci žena, manjina, mladih i hispanoamerikanaca.

Romney je od muškaraca dobio 52 posto, a Obama 45 posto glasova. Što se žena tiče, Obama je dobio 55 posto njihovih glasova, dok je Romney imao 43 posto.

Ipak, više udatih žena glasalo je za republikanskog predsjedničkog kandidata (53:46), dok je većina neudatih žena svoj glas dala novom predsjedniku SAD-a (68:30).

Većina bijelaca glasala je za Romneyja (58:40), dok je čak 94 posto crnaca glasalo za Obamu. Novi stari američki presjednik dobio je i naklonost hispanoamerikanaca (70:30) koji su, pišu američki mediji, bili presudni u Obaminoj pobjedi na proteklim izborima.

Vjernici, bivši vojnici i osobe u trećoj životnoj dobi više vjeruju Romneyju, dok je mlađa populacija uglavnom glasala za Baracka Obamu.

Interesantna je činjenica da se od 1996. godine uveliko povećao procent glasača koji nisu bijelci. Sa tadašnjih 10 posto na današnjih 21 posto.

Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog svega ovoga, republikanci razmatraju opciju da na narednim predsjedničkim izborima kandidiraju hispanoamerikanca i senatora iz Floride Marca Rubija.

Al Cardenas, jedan od čelnih ljudi republikanaca, izjavio je kako je njihova stranka "previše stara, bijela i previše muška", što može predstavljati veliki problem u budućnosti.

"Moramo nešto uraditi po tom pitanju ukoliko želimo sustići demokrate prije nego bude kasno", kazao je Cardenas.