Svijet
9

Netanyahuova vlada razmatra oslobađanje palestinskih zatvorenika

SRNA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua razmotrit će mogućnost oslobađanja više od 100 palestinskih osuđenika iz zatvora u jevrejskoj državi, kako bi bile pojačane šanse za razgovore sa Palestincima zakazane za narednu sedmicu u Vašingtonu, izjavili su danas izraelski zvaničnici.

Zvaničnici ističu da se Netanyahu ranije saglasio sa oslobođenjem zatvorenika, ali da želi odobrenje vlade, što treba da pomogne u prevazilaženju nesuglasica među Izraelcima zbog puštanja na slobodu osuđenika umiješanih u smrtonosne napade.

Prema njihovim riječima, njegov plan za oslobađanje zatvorenika trebao bi biti proveden u najmanje četiri faze tokom devetomjesečnog perioda. Palestinski predsjednik Mahmud Abas je kao uslov za nastavak pregovora zahtjevao da Izrael oslobodi zatvorenike, koji su zatvoreni duže od 20 godina.

Mirovni pregovori prekinuti su prije tri godine zbog spora oko gradnje u jevrejskim naseljima. Izraelski zvaničnici dodali su da se, također, očekuje da će Netanyahu biti imenovan na čelo četvoročlanog tima zaduženog za pregled imena stotinjak zatvorenika koji bi trebali biti oslobođeni.

Poslije višemjesečnih pokušaja američkog državnog sekretara Johna Kerryja, izraelski i palestinski zvaničnici izjavili su da se njihovi predstavnici mogu sastati naredne sedmice u Vašingtonu.