Svijet
0

Netanyahu zatražio od Obame da zadrži sankcije protiv Irana

FENA
Foot: AFP
Foot: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je zatražio od američkog predsjednika Baracka Obame da zadrži sankcije protiv Irana i da ih čak i pooštri ukoliko Teheran nastavi sa svojim nuklearnim aktivnostima tokom predstojeće runde pregovora sa Zapadom.

Nastojeći da olakša izraelske brige zbog američkog diplomatskog angažmana s Iranom, Obama je izjavio da Teheran mora dokazati svoju iskrenost djelima i najavio je da će ostaviti otvorenim sve opcije, uključujući i mogućnost vojne reakcije, prenosi Reuters.

Netanyahu je primljen u Bijeloj kući samo tri dana nakon što su Obama i novi iranski predsjednik Hasan Rouhani razgovarali telefonski u najznačajnijem kontaktu između dvije zemlje u više od tri decenije. Razgovor je podgrijao nade u rješenje iranskog nuklearnog spora sa Zapadom, dugog jednu deceniju.

Nagovještaji približavanja SAD-a i Irana uznemirili su Izrael, koji optužuje Iran da pokušava kupiti vrijeme i olakšati međunarodne sankcije kako bi mogao nastaviti s radom na razvoju nuklearnog oružja. Iran negira da pokušava proizvesti atomsku bombu.

"Zapravo, izraelski čvrsti stav je da, ukoliko Iran nastavi da radi na svom nuklearnom programu tokom pregovora, sankcije trebaju biti pooštrene", izjavio je Netanyahu dok je sjedio pored Obame, i pohvalio je američkog čelnika za njegove dosadašnje poteze u pristupu Iranu.

Obama je izjavio da je spreman da testira stavove Rouhanija, ali da će insistirati na "najvišem nivou verifikacije" od Irana na umanjenju aktivnosti u nuklearnom programu prije nego što osigura, kako je nazvao, "popuštanje sankcija". Međunarodne sankcije nanijele su tešku štetu iranskoj ekonomiji, uključujući njen naftni sektor.

Čak i pored toga što je Netanyaju pozvao na "kredibilnu vojnu prijetnju" kako bi se izvršio pritisak na Iran da se povinuje zahtijevima Zapada, Obama je jasno stavio doznanja da Sjedinjene Države ostaju otvorene za upotrebu vojne sile ukoliko diplomatski napori propadnu.