Nakon razgovora s Putinom
0

Netanyahu zatražio akciju međunarodne zajednice protiv Irana

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da je vrijeme da se pojačaju sankcije protiv Irana kako bi se suzbio njegov nuklearni program, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji se nalazi u posjeti Izraelu. U svojim prvim javnim komentarima o nedovršenom krugu razgovora održanih u Moskvi prošle sedmice između svjetskih sila i Irana, Netnyahu je ponovio ključne izraelske zahtjeve, prenosi Reuters.

"Mislim da se dvije stvari moraju uraditi upravo sada: ojačati sankcije i također pooštriti zahtjeve", izjavio je Netanyahu, ne pominjući izraelsku vojnu akciju u slučaju da propadnu diplomatski napori.

Međunarodna zajednica mora pozvati na prekid svih aktivnosti na obogaćivanju urana u Iranu, na uklanjanje svih zaliha obogaćenog urana iz zemlje, i demontiranje podzemnog nuklearnog postrojenja Furdow, dodao je on.

Na razgovorima u Moskvi, Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Britanija, Francuska i Njemačka nisu odredile nikakav datum za nove plitičke pregovore.

Prošlog mjeseca, i ponovo u ruskoj prijestolnici, svjetske sile su zatražile od Irana da zatvori postrojenje Furdow u kojem se uran obogaćuje na nivo od 20 posto, i da ukloni sve zalihe urana u zemlji, u zahtjevima bliskim izraelskim.

Izrael želi da Iran prekine sve aktivnosti na obogaćivanju urana, ali je nezadovoljan trenutnim insistiranjem Zapada da se prekine samo obogaćivanje urana na više nivoe, blizu onih koji su dovoljni za proizvodnju atomske bombe.