Svijet
0

Netanyahu: Veze Izraela i Balkana "cvjetaju"

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da zastoj u mirovnom procesu s Palestincima nije zaustavio "cvjetanje odnosa" Izraela s državama Balkana, koje se fokusirane na liberalizaciju svojih društava i ekonomija.

Netanyahu je naglasio da sve veća grupa zemalja centralne i istočne Evrope staje uz Izrael u UN i EU forumima.

"Mi pronalazimo nova partnerstva, nove saveze na mjestima u koja smo jednom ulagali malo vremena i energije", kazao je Netanyahu u intervjuu Reutersu na početku posjete Rumunije i Bugarskoj.

On je dodao da Izrael ima strategiju i da "te zemlje duboko žude da razviju veze".

"Njihovo mišljenje o nama je vrlo povoljno", kazao je izraelski premijer. Dodao je da države Balkana smatraju da je napetost između Izraela i arapskih susjeda i Irana odraz njihovih sopstvenih ranijih borbi protiv sovjetske dominacije, između ostalog.

"Oni su živjeli pod tiranijom, tako da su mnogo skeptičniji i mnogo više poštuju demokratski poredak naspram totalitarnih snaga", rekao je Netanyahu.

On je dodao da je bio iznenađen tokom posjete Češkoj da nije morao da uvjerava svoje domaćine o odnosu Izraela prema sporazumu do koga bi se došlo pregovorima.

Netanyahuov cilj je da u Bukureštu i Sofiji lobira protiv kampanje Palestinaca da zvanično objave da imaju suverena prava na čitavoj okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Gazi, na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Rumunski premijer Emil Bok je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se protivi unilateralnim rješenjima u izraelsko-palestinskom sukobu.

Sovjetski sateliti su inače podržali ranije palestinsko proglašenje nezavisnosti 1998. godine.

Netanyahu je rekao da ga ne bi iznenadilo da neki od njih imaju danas drugačije mišljenje.