Izrael
0

Netanyahu: UN ne može priznati palestinsku državu

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u ponedjeljak da Izrael ne bi mogao spriječiti glasanje u Generalnoj skupštini UN-a o priznavanju palestinske države, ali da je taj korak "osuđen na neuspjeh".
  • Treba da se pripremimo za cunami u septembru. Niko neće moći da spriječi odluku Generalne skupštine UN-a o priznavanju palestinske države, izjavio je Netanyahu u ponedjeljak na sjednici parlamentarne komisije za vanjsku politiku i odbranu, javili su izraelski mediji.

  • UN može također da usvoji rezoluciju o tome da je zemlja ravna. Važno je da se mi pripremimo za cunami u septembru, jer će nas podržati samo nekoliko zemalja, kazao je on.

  • Ovaj korak je osuđen na neuspjeh, jer UN ne može priznati neku državu bez prethodne preporuke Vijeća sigurnosti, dodao je Netanyahu.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će SAD uložiti veto na takvu preporuku, jer smatra da stvaranje palestinske države treba da rezultira iz pregovora s Izraelom.

Mirovni pregovori pokrenuti 2. septembra u Washingtonu prekinuti su mjesec dana kasnije.

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Joseph Deiss potvrdio je u petak kako neka država koja želi da postane članica UN-a treba da dobije pristanak Vijeća sigurnosti.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je kazao u subotu navečer u Dohi kako je "odlučan" da traži od UN-a u septembru da prihvati ulazak države Palestine u ovu organizaciju.