Nakon Obamine pobjede
2

Netanyahu u problemu jer nije pobijedio 'njegov' kandidat

FENA
Benyamin Netanyahu
Benyamin Netanyahu
Nakon Obamine pobjede, izraelski premijer može očekivati dosta neugodno razdoblje u svom političkom životu. Njegovi privatni odnosi s Obamom su gotovo nikakvi, a u kampanji je skoro pa otvoreno podržavao Romneyja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočen je s još neugodnijim razdobljem u odnosima sa SAD-om i domovini nakon što je na izborima u SAD-u pobijedio Barack Obama, a u Izraelu se osnažili njegovi kritičari koji su ga u srijedu optužili da je podržao gubitnika američkih predsjedničkih izbora.

Netanyahu će se sada morati suočiti s osnaženim demokratskim predsjednikom u drugom mandatu nakon četiri godine hladnih odnosa s Barackom Obamom i sporenjima oko toga kako ograničiti iranski nuklearni program, javila je Hina.

Uoči njegove vlastite bitke za ponovni izbor u januaru, ispitivanja javnog mišljenja Netanyahuu daju velike izglede za pobjedu, ali njegovi protivnici koriste dojam da nije vodio dobru politiku u odnosima s glavnim izraelskim saveznikom. "Nastavit ću raditi s predsjednikom Obamom kako bih osigurao ključne interese za sigurnost izraelskih građana", rekao je Netanyahu u kratkoj čestitki koja ističe strateške odnose s Washingtonom.

No, u izjavama koje ukazuju na razlike sa Sjedinjenim Državama glede moguće vojne akcije Izraela protiv Irana, Netanyahu je za izraelsku televiziju Channel 2 rekao da "ako nema drugog načina da se zaustavi Iran Izrael je spreman djelovati".

Odnosi Netanyahua i Obame su prije dvije godine došli na novu najnižu razinu nakon što je izraelski čelnik rekao da države koje nisu uspjele postaviti "crvenu crtu" za Iran nemaju "moralno pravo" spriječiti Izrael da napadne. Takve izjave, uz finansijsku podršku republikanskom kandidatu Mittu Romneyju magnata kockarnica u SAD-u, koji je i jedan od najvećih podržavatelja Netanyahua, kritičari su uzeli kao dokaz da izraelski čelnik pokušava potkopati Obamu. Netanyahu je zanijekao da se uplitao u politiku SAD-a.

Bivši izraelski ambasador u Washingtonu Sallai Meridor sugerira da Obama neće lako zaboraviti što je Netanyahu stvorio dojam da Izrael želi da ga Romney pobijedi. Obama postupa "vrlo strateški, vrlo disciplinirano", rekao je Meridor na okruglom stolu o izborima u SAD-u u Institutu za nacionalne sigurnosne studije u Tel Avivu.

"No ne mislim da možemo jednostavno pretpostaviti da će ono što se među njima dogodilo tokom protekle četiri godine jednostavno ispariti", rekao je. "Kada se ljudi bore za svoj politički život i imaju dojam da njihov partner želi potkopati njihove izglede, to neće nestati."

Jedan od saveznika iz Netanyahuove vladajuće koalicije, Eli Yishai iz vjerske stranke Shas, jednostavno je rekao da ovo "nije vrlo dobro jutro za Netanyahua".

Među Palestincima Obamina pobjeda nad Romneyjem, koji ih je uvrijedio ocijenivši za posjeta Izraelu u julu da se slabost njihovog gospodarstva može pripisati i kulturalnim razlikama u odnosu na Izrael, nije izazvala veće emocije. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je u izjavi rekao da se nada da će "Obama nastaviti svoje napore na postizanju mira na Bliskom istoku".

Dan Shapiro, ambasador SAD-a u Izraelu, ocijenio je da ne bi bilo realistično misliti da će Obama zanemariti palestinsko pitanje u njegovom drugom mandatu. "Ono uvijek nađe put natrag na dnevni red. Ne možete očekivati da će to nestati ili ostati niskog prioriteta", rekao je bez predviđanja što bi Obama mogao učiniti.

Obamina pobjeda mogla bi otežati Netanyahuovu kandidaturu na općim izraelskim izborima 22. januara koje bi, po istraživanjima javnog mišljenja, trebao dobiti. Nakon Obamine pobjede vjerovatnije je da će bivši premijer Ehud Olmert, koji Netanyahua optužuje da je naštetio "ključnim interesima" Izraela, objaviti svoju kandidaturu.

"Netanyahu se kladio na krivog predsjednika i doveo nas u neugodan položaj s Obamom", napisala je Olmertova stranka Kadima na svojim Facebook stranicama.