Susret s Mubarakom
0

Netanyahu u Egiptu traži saveznike protiv Irana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benyamin Netanyahu u ponedjeljak putuje u prvu posjetu Egiptu, otkako je prije mjesec i po dana drugi put položio zakletvu na tu funkciju, da se sastane s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Očekuje se da će dvojica bliskoistočnih lidera raspravljati o regionalnim izazovima i da će Netanyahu bar nagovijestiti kakav mu je odnos prema diplomatskom procesu, prenose u ponedjeljak agencije.

Posjeta Egiptu prethodi odlasku u SAD sljedeće sedmice, gdje će se Netanyahu prvi put u svojstvu premijera sastati s američkom predsjednikom Barackom Obamom.

Izraelska štampa koja se poziva na diplomatske izvore navodi da će Netanyahu dati Mubaraku neke uvodne odrednice za diplomatski plan o kome namjerava da diskutuje s Obamom.

Netanyahu će se, možda, prije puta u Washington sastati i s jordanskim kraljem Abdullahom, najavili su zvaničnici u njegovom kabinetu.

Nije slučajno da je prvi put u inostranstvo odveo Netanyahua baš u Egipat. To je znak značaja koji on pridaje odnosima s onim arapskim zemljama s kojima je Izrael postigao mirovni sporazum, kao i nagovještaj želje da se bliže sarađuje s tim susjedima, rekli su isti izvori.

U pratnji Netanyahua, u Egipat ide i ministar industrije, trgovine i rada iz Laburističke partije lijevog centra Binyamin Ben-Eliezer koji ima dobre veze s egipatskom vladom. Razgovarat će se o čitavom nizu regionalnih pitanja, kao što su Iran i pregovori palestinskih frakcija o pomirenju i sudbina otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita, u čijem je oslobađanju Egipat pokušao da posreduje.

  • Postoji jedinstvena mogućnost za saradnju. Ne samo da imamo zajedničke ciljeve - regionalnu stabilnost i jačanje mirovnog procesa, već i zajedničke prijetnje, Iran i njegove lojalne zamjenike Hezbollah i Hamas, naveo je jedan vladin izvor.

Neki egipatski komentatori upozoravaju kako postoji utisak u Kairu da Izrael pokušava da skrene pažnju svijeta s arapsko-izraelskih problema ka suprotstavljanju iranskom nuklearnom programu.

Netanyahu, vođa konzeravtivnog Likuda, za sada se protivi stvaranju nezavisne palestinske države uz Izrael, odnosno dvodržavnom rješenju sukoba s Palestincima, što je ključni cilj mirovnog plana za Bliski istok koji podržava međunarodna zajednica.

Umjesto toga, nudio je takozvani ekonomski mir, zapravo pregovore o ekonomskom razvoju, što su Palestinci odbili.