Svijet
1

Netanyahu: Tražimo od međunarodne zajednice da se Palestinci razoružaju

Anadolija
Benjamin Netanyahu (Foto:AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto:AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je nemoguće postići diplomatsko rješenje sa palestinskim pokretom Hamas kako bi sukobi između Palestine i Izraela prestali, javlja Anadolija.

"Hamas je svojim postupcima zatvorio vrata diplomatskog rješenja. Zato je Hamas odgovoran za nastavak nasilja", rekao je Netanyahu.

Prije prihvatanja prijedloga primirja koji su predložile Ujedinjene nacije (UN), izraelski premijer se u uredu vlade u Jerusalemu sastao sa talijanskom ministricom vanjskih poslova Federicom Mogherini.

Netanyahu je na sastanku optužio Hamas za kršenje primirja i za eskalaciju nasilja.

"Prihvatio sam prijedlog primirja koji je predložio Egipat. To su potvrdili UN i Arapska liga. Izrael je tako prihvatio primirje, ali ga je Hamas odbacio. Mi smo zbog toga u periodu od šest sati prestali sa oružanim napadima. Ipak, Hamas je nastavio sa napadima na izraelske gradove", rekao je izraelski premijer.

Dodao je da je Hamas odgovoran i za stradanje civilnog stanovništva.

"Međunarodna zajednica mora osuditi napade Hamasa. Izrael ima pravo na odbranu. Izrael će nastaviti sa napadima sve dok ne osigura mir i sigurnost na svome teritoriju. To je naša dužnost i naše pravo", istakao je Netanyahu.

Izraelski premijer je tokom dana u zvaničnu posjetu Izraelu primio i ministra vanjskih poslova Norveške Borgea Brendea.

Tokom sastanka sa ministrom Brendeom, Netanyahu je zatražio od međunarodne zajednice da se razoruža cijeli Pojas Gaze.

Izraelski napadi na Pojas Gaze traju od 7. jula. Tokom napada kopnenim, zračnim i pomorskim snagama ubijeno je 226 Palestinaca, a povrijeđene su 1.673 osobe.