Svijet
0

Netanyahu traži rješenje za pregovore i jevrejska naselja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da pokušava naći način da se obnove pregovori s Palestincima, a da se istovremeno jevrejskim naseljenicima omoguće normalni životni uvjeti.

"Nastojim naći formulu koja će nam omogućiti da započnemo mirovni proces i omogućimo stanovnicima naselja da žive normalnim životom", izjavio je Netanyahu.

On do sada nije popustio pod pritiskom Zapada da se zaustavi širenje izraelskih naselja na okupiranim teritorijima na kojima Palestinci žele osnovati svoju državu, te je zbog toga došlo do izvjesnog zatezanja odnosa između Izraela i njegovog najvećeg saveznika – SAD-a, podsjeća Reuters.

Netanyahu, koji je ranije izjavio kako se nada da bi se pregovori s Palestincima mogli obnoviti za dva mjeseca, danas se u Londonu, u okviru svoje evropske turneje, sastaje s američkim mirovnim izaslanikom Georgeom Mitchellom.

Izraelski premijer će se nakon toga u četvrtak sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se također protivi izgradnji novih naselja na okupiranim teritorijima.

U naseljima izgrađenim na području Zapadne obale i istočnog Jerusalema živi oko pola miliona Izraelaca.