Uslovi izraelskog premijera
0

Netanyahu traži da Abbas izabere mir ili Hamas

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da Palestinska uprava (PU) palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa mora odluči je li zainteresirana za mir s Izraelom ili pomirenje s Hamasom.

U saopćenju izdatom ubrzo nakon što je objavljena vijest da je potpisan inicijalni dogovor o pomirenju Abbasovog Fataha i rivalskog Hamasa, Netanyahu je ponovio da je mir i s Izraelom i Hamasom nemoguć.

"Hamas teži da uništi državu Izrael i kaže to direktno", navedeno je u saopćenju, uz ocjenu da "ideja o pomirenju s Hamasom demonstrira slabost Palestinske uprave i navodi da se zapitamo da li će Hamas preuzeti kontrolu nad Judejom i Samarijom (biblijsko ime Zapadne obale), kao što je preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom".

Netanyahu je izrazio nadu da će PU donijeti pravu odluku, kako je rekao, i izabrati mir s Izraelom.

Dogovor između umjerenijeg Fataha i islamističkog Hamasa mnoge je iznenadio, a postignut je u Egiptu nakon serije tajnih sastanaka.

Obnavljanje palestinskog jedinstva smatra se ključnim za oživljavanje izgleda za palestinsku državu zasnovanu na mirnoj koegzistenciji s Izraelom.

Fatah, koji je dominirao palestinskom političkom scenom do izborne pobjede Hamasa 2006. godine, podržava pregovore o miru, ali ih hamasovci odbacuju.

Pošto su mirovni pregovori u zastoju od kraja septembra, Abbas ulaže napore za međunarodno priznanje Palestine sa ili bez pregovora s Izraelom.

Ti napori će kulminirati u UN-u u septembru.

Palestinski zvaničnici otvoreno kažu da moraju prevazići razlike s Hamasom prije nego što idu u UN.

Abbas je u posljednjih nekoliko sedmica više puta nudio pomirenje Hamasu, uključujući i ponudu da posjeti pojas Gaze kako bi se utro put izborima.

On se tokom vikenda sastao sa lokalnim zvaničnicima Hamasa na Zapadnoj obali.

Hamas i Fatah bili su vladi nacionalnog jedinstva kratko vrijeme, zapravo do juna 2007. godine, kada su hamasovci u krvavom prevratu preuzeli vlast u pojasu Gaze. Od tada Fatah dominira samo Zapadnom obalom.