Izrael
0

Netanyahu strahuje od dolaska islamista na vlast u Egiptu

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelirao je u utorak na međunarodnu zajednicu da osigura opstanak mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta, potpisanog još 1979. godine, signalizirajući zabrinutost da bi vlast u toj susjednoj arapskoj zemlji mogli preuzeti proislamisti.

U saopćenju iz njegova kabineta navedeno je da on "ohrabruje napredak slobodnih i demokratskih vrijednosti na Bliskom istoku", ali dodaje da ako će radikalni režim zamijeniti predsjednika Hosnija Mubaraka, "kao što se dogosilo u Iranu i drugdje, rezultat može biti udarac za mir i demokraciju".

U međuvremenu je njemačka kancelarka Angela Merkel, završavajući dvodnevnu posjetu Izraelu, pozvala na "miran proces reformi, umjesto haosa i nasilja" u Egiptu. Ona je pozvala Mubaraka da zajamči slobodu demonstracija i informiranja.

"Došla sam u Izrael u odlučujućem momentu u povijesti", rekla je njemačka kancelarka novinarima na sastanku s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Spomenula je i događaje u Libanonu, istakavši kako treba učiniti sve da se ta zemlja ne vrati u političku krizu. Događaji u cijeloj regiji, naglasila je Merkel, ističu hitnost obnove izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Također je upozorila kako vrijeme ističe da se ojača sigurnost Izraela osiguranjem sigurnih granica sporazumom do kojeg će se doći pregovorima s Palestincima, prenio je Tanjug.

Merkel se osvrnula i na iranski nuklearni program, u govoru na Sveučilištu Tel Aviv gdje je primila počasni doktorat. Ako Iran nastavi ignorirati međunarodne zahtjeve, oštrije sankcije bit će neminovne, kazala je, ocijenivši da će sankcije biti djelotvorne samo ako postoji široka osnova međunarodne potpore, uključujući potporu iz Rusije i Kine.

Peres je sa svoje strane upozorio, kao i Netanyahu, na opasnost da radikalni islamisti dođu na vlast u Egiptu nakon mogućih izbora. On je podsjetio da se to desilo u Gazi gdje je Hamas silom preuzeo kontrolu sredinom 2007., godinu i po dana nakon pobjede nad parlamentarnim izborima nad umjerenijim Fatahom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.