Izrael
0

Netanyahu stopirao gradnju 900 stanova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zamrznuo je projekat izgradnje oko 900 stanova u istočnom Jerusalemu.

Izvještaj o takvoj naredbi objavljen je dan nakon što se Netanyahu sastao u Jerusalemu sa specijalnim američkim izaslanikom za Bliski istok Georgom Mitchellom.

Netanyahu je do sada odoljevao pritisku ne samo SAD-a, već i EU i Rusije da zamrzne cijelokupnu izgradnju novih kuća za jevrejske naseljenike u istočnom, anektiranom Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali. On je jedino obećavao da neće graditi nova naselja.

TV Kanal 10 je kasno navečer u srijedu javio da je bilo planirano da se kuće podignu u Pisgat Zeevu, jednom od nekoliko jevrejskih kvartova u istočnom, mahom arapskom dijelu Jerusalema, gdje Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Američki predsjendik Barack Obama zahtjeva da Izrael potpuno obustavi izgradnju u jevrejskim naseljima i u istočnom Jerusalemu, a Netanyahu je insistirao na nastavak podizanja novih zgrada u postojećim zbog prirodnog rasta stanovništva.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas odbija da se vrati za pregovarački sto ako Izrael ne ispuni zahtjev onako kako ga je formulisao Obama. Palestinci planiraju da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali osvojenoj od Jordana u šestodnevom ratu 1967. i pojasu Gaze, osvojenom u istom ratu od Egipta.

Netanyahuova konzervativna partija Likud zarekla se da Jerusalem nikada više neće biti podijeljen.

Vlada Netanyahuovog prethodnika Ehuda Olmerta, koji je tada bio vođa centrističke Kadime, gradila je u naseljima u i oko istočnog Jerusalema.

Ipak, Olmert je za razliku od Netanyahua pozvao da se arapski kvartovi grada predaju pod palestinski suverenitet, podsjećaju u četvrtak svjetske agencije.