Zahtjev Palestinaca
0

Netanyahu se treba obavezati na rješenje o "dvije države"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Savjetnici palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa izjavili su u srijedu da palestinski lider neće pregovarati s mandatarom izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom dok njegova vlada otvoreno ne prihvati rješenje bliskoistočnog sukoba po principu dvije države.

Palestinci očekuju od nove izraelske vlade da otvoreno objavi prihvatanje rješenja po principu dvije države i ranije potpisane sporazume. Ona bi također trebala zaustaviti sve aktivnosti na širenju jevrejskih naselja, izjavio je šef palestinskih pregovarača Saeb Erakat.

"Bez toga neće biti političkih pregovora s tom vladom", izjavio je on za radio Glas Palestine.

"Buduća izraelska vlada trebala bi nedvosmisleno objaviti svoje obavezivanje ne samo na nastavak mirovnih pregovora nego i na stvaranje istinskog mira koji bi doveo do stvaranja palestinske države na svim teritorijama okupiranim 1967. i s Jerusalemom kao njenom prijestonicom", izjavio je Abbasov zvanični glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh.

"Svako drugo rješenje osim ovoga po principu dvije države, bez obzira kako se zvalo, nije ništa drugo nego pokušaj ignoriranja mirovnih obaveza", izjavio je on za zvaničnu palestinsku novinsku agenciju Wafa.

Kazao je da te obaveze uključuju "prekid svih aktivnosti na širenju naselja, posebno u Jerusalemu, na gradnji zida na Zapadnoj obali, vojne racije i hapšenja, postavljanje blokada na cestama širom palestinskih teritorija koje ih pretvaraju u kantone i čine sve razgovore o ekonomskom razvoju pod okupacijom samo alternativom rješenju po principu dvije države", prenosi DPA.