Bilateralni susret
0

Netanyahu se sastao s Medvedevom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su u ponedjeljak poslijepodne u Kremlju o bilateralnim odnosima, problemima na Bliskom istoku i Iranu, javljaju ruski mediji.

"Drago mi je što sam imao priliku sastati se s vama kako bismo razmotrili bilateralne odnose, aktualna međunarodna pitanja, a posebno rješavanje bliskoistočnog pitanja", rekao je Medvedev.

Istaknuo je da Izrael za Rusiju nije običan partner nego "država s kojom nas povezuju višegodišnji odnosi i poseban sastav stanovništva".

"Ova godina je posebna, proslavit ćemo 65. godišnjicu pobjede nad fašizmom. To je naša zajednička pobjeda", rekao je ruski predsjednik.

Medvedev je istaknuo važnost tog datuma i rekao je da se ne smiju dopustiti "interpretacije onoga što se stvarno dogodilo". "To je važno za Rusiju, Izrael i cijeli svijet", dodao je.

Netanyahu je pozvao na aktivniju borbu protiv osporavanja holokausta.

Na kraju razgovora usvojena je zajednička izjava u kojoj se navodi da pokušaji prekrajanja povijesti i osporavanja holokausta prijete ponovnom pojavom teorije o rasnoj prevlasti i novim valom ksenofobije.

U izjavi se također kaže da s obzirom na ogromnu važnost pobjede nad nacizmom za oba naroda, ove će godine u Rusiji i Izraelu biti provedene zajedničke svečanosti posvećene 65. godišnjici tog povijesnog događaja.

Netanyahu, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Moskvi kako bi pokušao uvjeriti ruske čelnike da zaoštre svoje stajalište u pogledu Irana zbog njegova nuklearnog programa, u utorak će se sastati s premijerom Vladimirom Putinom, prenijela je Hina.