Izrael
0

Netanyahu pozvao na prijevremene izbore

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dan nakon što je premijer Ehud Olmert objavio da će se povući iz političkog života, njegov vodeći suparnik Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da bi se Izrael trebao riješiti vladajuće koalicije i ići direktno na prijevremene izbore.

Ankete pokazuju da će Netanyahu iz Likud partije - bivši premijer koji je zauzeo tvrd stav prema teritorijalnim ustupcvima Arapima - najvjerovatnije pobijediti u tim izborima ako se oni održe danas. Olmert je u srijedu ostavio izraelski politički sistem u haosu naglom objavom da će odstupiti nakon izbora u njegovoj stranci Kadima u septembru zbog niza optužbi za korupciju protiv njega, javio je AP.

"Ovo je vlada koja je došla do kraja svog puta. Nema nikakve razlike ko predvodi Kadimu, svi su oni dio niza neuspjeha ove vlade", izjavio je Netanyahu za Izraelski radio u četvrtak.

Olmert je objavio svoju odluku da napusti položaj u septembru nakon niza korupcijskih istraga. Najteža se odnosi na sumnju da je on tajno uzimao desetine hiljada dolara gotovine od američkog jevrejskog donatora.

Izraelski politički sistem dopušta da Olmertov nasljednik na čelu Kadime dovrši njegov mandat, koji je trebao isteći u novembru 2010.

Moguće je da novi lider Kadime ne bi bio u stanju da oformi koalicijsku vladu uzimajući u obzir podijeljenu i samovoljnu prirodu izraelske politike. U tom slučaju sazvali bi se novi izbori i održali bi se početkom iduće godine. Moguće je da Olmert ostane vršilac dužnosti premijera tokom tog perioda.

"Prava stvar koja se čini kada premijer ode je da se dopusti ljudima da izaberu ko će ih voditi, i ko god bude izabran on će biti taj koji će trebati sastaviti vladu", izjavio je Netanyahu.