Svijet
0

Netanyahu poziva Abbasa da se ne ujedinjuje s Hamasom

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u utorak palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da odustane od dogovora o pomirenju s islamističkim Hamasom, dan uoči službenog potpisivanja.

"Pozivam Abu Mazena (Abbasa) da odmah poništi dogovor s Hamasom i izabere put mira s Izraelom", naglasio je Netanyahu u saopćenju nakon sastanka s izaslanikom četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, EU i Rusija) Tonyjem Blairom u Jerusalemu, navodi se na web stranici izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Izrael je odbacio iznenađujući dogovor objavljen prošle sedmice u Kairu, čiji je cilj pomirenje rivalskih palestinskih frakcija i stvaranje prijelazne vlade do izbora.

Izraelski dužnosnici su upozorili da se time sabotira mirovni proces. Nakon toga su istaknuli da je Hamas osudio ubojstvo čelnika Al-Qaide i da je to razlog za brigu.

"Dogovor između Abu Mazena i Hamasa zadaje težak udarac mirovnom procesu. Kako mir može biti postignut s vladom u kojoj polovica poziva da se Izrael uništi i čak pohvaljuje masovnog ubojicu Osamu bin Ladena", rekao je Netanyahu.

Palestinski čelnici brane dogovor o ujedinjenju koji će u srijedu biti potpisan na ceremoniji u Kairu i naglašavaju da je pomirenje s Hamasom odraz duboke želje naroda da se prevladaju unutarnje razlike.

Hamas i Fatah bili su posljednje četiri godine u svađi. Hamasovci su silom preuzeli vlast u pojasu Gaze sredinom 2007. godine i otada je Fatah vladao samo drugim palestinskim teritorijem Zapadnom obalom.