Prije skupštine UN-a
0

Netanyahu ponudio direktne pregovore sa Abasom

SRNA
Benjamin Netanyahu  (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponudio je da se tokom održavanja Generalne skupštine UN u New Yorku direktno sastane sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

Netanyahu je pozvao Abasa da počne sa pregovore sa Izraelom i da "ne gubi vrijeme na jednostrane poteze".

"Pozivam predsjedavajućeg Palestinske uprave da krene u otvorene pregovore u New Yorku, koji će se nastaviti u Jerusalemu i Ramali", rekao je Netanyahu .

Abas je nešto ranije izrazio želju da se sastane sa Netanyahuom, ali i odlučnost u svojoj namjeri da u UN dobije priznanje palestinske države.

SAD i Izrael su protiv tog pokušaja i u toku su intenzivni diplomatski napori da se izbjegne krize zbog tog postupka.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca prekinuti su prije godinu dana.

Palestinci traže međunarodno priznanje svoje države zasnovane na granicama iz 1967. godine. Time bi Palestinci dobili Zapadnu obalu, uključujuči istočni dio Jerusalema i Pojas Gaze.
Izrael i SAD smatraju da se do palestinske države može doći samo putem direktnih pregovora, ali palestinsko rukovodstvo ističe da taj pristup ne vodi nikuda.

Abas je rekao da će proces biti pokrenut krajem sedmice kada preda pisani zahtjev generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu i poslije obraćanja Generalnoj skupštini.

Ukoliko zahtjev odobri generalni sekretar, Vijeće sigurnosti izvrši razmatranje i potom slijedi glasanje. Kako bi bio usvojen, zahtjev mora da dobije glasove devet od 15 članica Vijeća sigurnosti i bez veta stalnih članova. SAD su najavile da će iskoristiti pravo veta.

U tom slučaju, Abas može da zatraži održavanje glasanja u Generalnoj skupštini za pojačan status posmatrača.