Izrael
0

Netanyahu položio premijersku zakletvu

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Benjamin Netanyahu položio je u utorak zakletvu za predsjednika izraelske vlade nakon što je dobio podršku parlamenta za svoju desnu vladu.

U govoru u kojem je predstavio svoju vladu Netanyahu je poručio Palestincima da je mir s Izraelom moguć. Netanyahu, čije je desničarska stranka Likud bila uspješnija u koalicijskim dogovorima nakon izbora 10. februara, također je napao Iran i 'ekstremistički islam' zbog prijetnji postojanju židovske države, javile su agencije.

  • Najveća opasnost čovječanstvu i našoj državi Izrael dolazi iz mogućnosti da će se radikalni režim naoruža nuklearnim oružjem, rekao je, neizravno govoreći o Iranu.

Vrativši se na premijerski položaj nakon deset godina Netanyahu je pročitao sastav vlade u kojoj je ultranacionalist Avigdor Lieberman ministar vanjskih poslova. Parlament je nakon šestosatne rasprave podržao imenovanja sa 69 glasova dok je protiv bilo 45 zastupnika uz petero suzdržanih a Netanyahu je odmah potom položio zakletvu.

  • Palestinskom čelništvu kažem da ako doista želite mir mi možemo postići mir, rekao je Netanyahu u Knessetu prekidan dobacivanjem arapskih i lijevih zastupnika. On je palestinskim vlastima ponudio pregovore na 'tri usporedne staze, ekonomskoj, sigurnosnoj i diplomatskoj'.

Opisujući konačni mirovni sporazum po kojem bi Palestinci sami vodili svoje poslove Netanyahu nije izričito spomenuo uspostavu palestinske države, ključan zahtjev predsjednika Mahumuda Abasa koji podržava i Washington.

Netanyahu će formalno preuzeti premijerski položaj od Ehuda Olmerta u srijedu.