Svijet
0

Netanyahu pohvalio komandose sa "Marmare"

SRNA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je danas pripadnike specijalne jedinice koji su u maju izvršili raciju na humanitarnom brodu za Gazu "Mavi Marvara", kada je poginulo devet turskih aktivista.

Netanyahu je obišao tajnu bazu jedinice "Flota 13" u obalskom pojasu nedaleko od Haife i time pokazao prkos pred kritikama koje su stigle iz međunarodne zajednice povodom akcije izraelskih komandosa.

Komandant izraelske armije izjavio je tokom vikenda svjedočeći pred državnom istražnom komisijom da su komandosi bili napadnuti pištoljima, noževima i palicama i da su u samoodbrani ispalili 308 metaka.

Aktivisti sa "Marmare" potvrdili su da su pružili otpor izraelskim specijalcima, ali demantuju da su dali povod za smrtonosno nasilje.

Netanyahu je izjavio da je akcija sprovedena 31. maja na jednom od šest brodova koji su pokušali da probiju blokadu Gaze bila "krucijalna, suštinska, važna i legalna".

"Gaza se pretvorila u iransku terorističku bazu", rekao je izraelski premijer u govoru pred oko 200 pripadnika specijalne jedinice.

On je pohvalio komandose i naglasio da su oni bili "hrabri, moralni i uzdržani".

Noćni upad na "Mavi Marmaru" i krvoproliće narušili su odnose Izraela i Turske, koja je zatražila izvinjenje i nadoknadu.

Istražitelji UN prošlog mjeseca su osudili napad kao nezakonit i zaključili da se dogodilo kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Zvaničnici UN takođe smatraju da je blokada Gaze izazvala humanitarnu krizu i da je nezakonita.