Svijet
0

Netanyahu: "Palestinska strana bi mogla ugroziti mir"

FENA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u ponedjeljak protivljenje svakom pokušaju priznavanja palestinske države u Ujedinjenim nacijama (UN) i istakao da samo direktni mirovni pregovori mogu ponovo pokrenuti blokirani mirovni proces.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Rimu s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, Netanyahu je izjavio da bi svako jednostrano prizanje palestinske države u UN-u ugrozilo mirovni proces.

"To bi prvo prekršilo sporazume između Palestinaca i Izraela, ali bi također otežalo palestinsku poziciju jer ukoliko Generalna skupština UN-a usvoji palestinske pozicije prije pregovora, zašto bi oni trebali i pregovarati?", upitao je on, prenosi Reuters.

"Zato bi takva rezolucija koju bi podržala uvjerljiva većina, uključujući vodeće zemlje svijeta, zapravo unazadila mirovni proces otežavanjem palestinske pozicije, jer bi ugrozila mogućnost nastavka pregovora", kazao je izraelski premijer.

Netanyahu je izjavio da je objema stranama potreban kompromis, ali nije ponudio nikakve detalje.

"Mir će doći samo nakon pregovora. To će biti dogovoreni mir. On ne može biti nametnut izvana, ne može biti nametnut od bilo koje svjetske sile a posebno ne od jednostranih rezolucija UN-a", izjavio je on novinarima.

Palestinci trenutno imaju status posmatrača u UN-u bez prava glasa, ali se nadaju da bi na septembarskom glasanju u Generalnoj skupštini UN-a mogli uvjeriti ostale zemlje da ih priznaju kao suverenu članicu Skupštine.

Prozapadni palestinski predsjednik Mahmoud Abbas napustio je mirovne pregovore s Izraelom uz američko posredovanje kratko nakon što su počeli u septembru prošle godine, zahtijevajući prekid gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.