Svijet
0

Netanyahu okuplja podršku protiv palestinske države

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako želi da okupi "moralnu većinu" od najmanje trideset zemalja koje su protiv toga da Ujedinjene nacije priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967, objavili su u srijedu izraelski mediji.

Do septembra ćemo raditi na tome da okupimo 30 do 50 zemalja koje će reći "ne" jednostranom priznavanju. To će biti moralna većina, izjavio je Netanyahu u utorak navečer, objavili su izraelski mediji, nakon Netanyahuovog susreta s predsjednikom Evropskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

"Ako Palestinci dobiju priznanje svoje države od UN-a, imat će nakon toga teškoće da prihvate, putem pregovora, kompromise koji su neophodni da bi se zaključio mir s Izraelom", kazao je Netanyahu.

Jedan visoki izraelski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da je "Izrael žrtva automatske većine u Generalnoj skupštini UN-a i da zato ulaže napore da se moralna većina demokratskih zemalja suprotstavi jednostranim preduzimanjima koraka za priznavanje palestinske države".

Palestinski lideri planiraju zatražiti ulazak u Ujedinjene nacije na godišnjoj sjednici Generalne skupštine zato što ne postoji perspektiva za pregovore s Izraelom.